Hubungan ujian diagnostik dan tahap pencapaian subjek matematik di kalangan pelajar Diploma Sains Komputer UiTM Pahang / Nazirah Ramli ...[et al.] - Ramli, Nazirah; Ahmad, Salimah; Omar, Zakiyah; M Yacob, Nor Azizah (2006)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara ujian diagnostik dan tahap pencapaian pelajar di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang dalam subjek matematik. Seramai 43 orang pelajar baru dari kursus Diploma Sains Komputer telah menduduki ujian diagnostik subjek matematik semasa Minggu Suaikenal pada bulan Jun 2004. Keputusan ujian diagnostik dibandingkan dengan tahap pencapaian pelajar dalam subjek matematik dari semester satu hingga semester empat.