Kaitan tahap keberkesanan pengajaran dengan latihan pengajaran secara formal / Abd Razak Said ...[et al.] - Said, Abd Razak; Ariffin, Kamisah; Salim, Mohd Azmi; Wan Ismail, Wan Hanisah (2006)
Kualiti pengajaran dan kemahiran professional tenaga pengajar adalah amat penting dalam menentukan kecemerlangan akademik pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT) seperti UiTM. Namun begitu, tenaga pengajar yang dilantik sebagai ahli fakulti biasanya hanyalah berdasarkan pencapaian seperti kelulusan di peringkat ijazah sarjana atau kedoktoran sahaja tanpa memberikan penekanan yang sewajarnya kepada latarbelakang pengalaman dalam bidang pengajaran. Kajian ini dijalankan untuk mengesan tahap keberkesanan atau kualiti pengajaran pensyarah dan kaitannya dengan pengalaman dan latihan secara formal. Hasil dapatan telah menunjukkan tahap keberkesanan atau kualiti pengajaran pensyarah secara keseluruhannya adalah di peringkat sederhana. Pengalaman dan latihan yang telah dilalui oleh pensyarah juga tidak menyumbang kepada kualiti pengajaran yang diharapkan bagi sebuah universiti bertaraf dunia. Ini memberikan implikasi kepada keperluan latihan dan pembangunan profesionalisme yang lebih mapan dan sistematik. Kertas kerja ini juga menyarankan beberapa penambahbaikan dan pembangunan profesionalisme pensyarah yang boleh menyumbang kepada peningkatan kualiti pengajaran.