Melahirkan mahasiswa glokal / Mohd Nasir Ibrahim - Ibrahim, Mohd Nasir (2008)
Cabaran semua institusi pengajian tinggi masa kini bukan setakat memastikan mahasiswanya dapat lulus dalam kursus yang ditawarkan tetapi juga dapat menyediakan graduannya supaya dapat bersaing dalam arena global dan lokal (glokal). Dalam masa yang sama graduan-graduan tersebut perlu mengekalkan identiti yang berlandaskan budaya dan jatidiri tempatan. Ini dapat dicapai jika pengisian akademik dan bukan akademik yang diberikan oleh institusi pengajian tinggi (IPT) seimbang dalam ciri-ciri antarabangsa dan juga tempatan.