Perancangan strategik: suatu keperluan / Zulkifli Ab Ghani Hilmi - Hilmi, Zulkifli Ab Ghani (2008)
Perancangan strategik merupakan suatu kaedah bagi sesebuah organisasi untuk mencapai visi dan misi penubuhan dan kewujudannya. Asas kekuatan perancangan strategik adalah keupayaannya untuk membantu organisasi menyesuaikan diri atau 'align' dengan persekitaran dan suasana yang sentiasa berubah. Walau pun tidak semestinya perancangan strategik menjamin kejayaan yang ingin dicapai, tanpanya organisasi akan bergerak tanpa arah tujuan yang jelas. Paling asas, organisasi akan dapat menentukan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman bagi menghadapi isu-isu kritikal dan cabaran yang mendatang. Kertas kerja ini cuba mengupas faktor-faktor yang mendorong terhadap keperluan dan kepentingan perancangan strategik di Institusi Pengajian Tinggi, khususnya di UiTM.