Penyelidik bernilai - penyelidikan bermakna / Suhaimi Muhammed - Muhammed, Suhaimi (2008)
Setiap diri kita yang bergelar manusia amat digalakkan untuk menjadi penyelidik lantaran itu pencipta manusia, Tuhan semesta alam membekalkan manusia dengan alat yang tiada tandingannya iaitu otak. Keupayaan manusia mengkaji seterusnya menghasilkan penemuan yang menakjubkan bergantung kepada sejauh mana otak dimanfaatkan, malah manusia yang bergelar genius dikatakan hanya menggunakan beberapa peratus sahaja daripada keupayaan otaknya. Namun keupayaan otak perlukan panduan hati yang murni bagi mencorak akhlak mulia pada penyelidik berkenaan. Nilai ini perlu disuburkan malah dijadikan pakaian oleh setiap penyelidik agar aktiviti penyelidikan yang dilakukan berada pada landasan yang betul dan akhirnya membuahkan hasil yang bermakna. Penyelidikan bermakna bukan hanya terbatas kepada dapatan yang boleh diukur prestasinya, malah lebih daripada itu, aktiviti tersebut juga melibatkan unsur-unsur seni tersirat yang mampu menjana rangkaian aktiviti penyelidikan hingga berupaya membawa impak yang amat signifikan demi maslahah sejagat. Kertas kerja ini berusaha mengaitkan nilai-nilai yang ada pada penyelidik dengan pencapaian projek penyelidikan dengan harapan agar setiap penyelidik akan lebih menitikberatkan nilai murni pada diri sendiri sepanjang proses penyelidikan, bermula daripada pasang niat, seterusnya membuat perancangan hingga manfaatnya.