Penyelidikan merentasi bidang di Kampus Khazanah Alam / Hilmi Ab. Rahman - Ab. Rahman, Hilmi (2008)
Bagi menghasilkan sebuah universiti yang berjaya, universiti itu perlu fokus dalam semua program, aktiviti dan projek yang diambilnya. Dalam kertas kerja ini penyelidikan merentasi bidang dan tema kampus dibincangkan. Kedua-dua konsep ini menyediakan kerangka yang luas bagi semua warga universiti untuk terlibat. Selain dari itu, beberapa alasan juga diberikan terutama mengenai mengapakah penyelidikan merentasi bidang dan Kampus Khazanah Alam perlu diterima oleh seluruh warga universiti, khususnya warga akademik. Adalah diharapkan ianya menarik perhatian stafdan pelajar supaya persiapan untuk melibatkan diri dalam semua program, aktiviti dan projek yang dijalankan dapat dilakukan.