Pembudayaan penyelidikan dikalangan pensyarah UiTM Cawangan Pahang / Jamaluddin Kasim - Kasim, Jamaluddin (2004)
Selain tugas mengajar, seorang pensyarah UiTM perlu melibatkan diri dalam aktiviti penyelidikan bukan hanya untuk menghasilkan sesuatu produk atau proses, malahan menjana ilmu baru yang boleh digunakan untuk tujuan pengajaran. Sejak tahun 1996 lagi pensyarah Pahang telah melibatkan diri dengan penyelidikan namun bilangannya tidak memberangsangkan. Penyelidikan adalah satu ciri kecemerlangan universiti dan sebagai pensyarah, kita perlu mendokong hasrat UiTM untuk menjadi sebuah universiti bertaraf dunia. Para pensyarah perlu mengubah pendirian masing-masing agar bergiat dengan penyelidikan supaya UiTM dikenali sebagai sebuah universiti penggerak industri.