Strategi kearah kecemerlangan akademik / Jamaludin Kasim - Kasim, Jamaludin (2003)
Bersesuaian dengan penukaran status ITM kepada UiTM pada tahun 1999, maka perubahan dari segi fisikal, aspek pandangan dan fikiran kakitangan nya perlu berjalan seiring agar memenuhi impian UiTM untuk diiktiraf sebagai Universiti bertaraf dunia. Kertas kerja ini membentangkan beberapa strategi yang boleh dijadikan panduan semua pensyarah UiTM, Cawangan Pahang untuk menuju ke arah kecemerlangan akademik. Pengajaran tugas utama semua pensyarah walaubagaimana pun pembudayaan penyelidekan dan penulisan tetap menjadi inipati sebuah universiti maka aspek ini perlu di berikan perhatian disamping ketrampilan pensyarah semasa pembentangan kertas kerja di seminar/konferensi juga akan mencerminkan taraf UiTM itu sendiri.