Pendidikan, agama dan nilai: satu penegasan semula / Rasid Muhamad - Muhamad, Rasid (2003)
Kertas kerja ini menegaskan semula tentang perkara yang mendasar dalam bidang pendidikan, khususnya mengenai konsep pendidikan dan kaitannya dengan Institut Pengajian Tinggi (IPT) seperti Universiti Teknologi Mara. Kertas ini juga cuba menggabungjalinkan antara pendidikan dengan unsur agama dan nilai. Dengan itu,akan menyerlahkan nantinya hakikat sebenar pendidikan serta peranan yang sewajarnya dimainkan oleh golongan pensyarah sebagai seorang pendidik.