Tahap pengetahuan, kemahiran dan minat multimedia di kalangan pelajar : Satu kajian kes / Khairul Nizam Abd Halim - Abd Halim, Khairul Nizam (2004)
Kajian ini adalah untuk menentukan tahap pengetahuan, kemahiran dan minat multimedia di kalangan pelajar. Tahap pengetahuan meliputi definisi, dan perisian pembangunan multimedia. Tahap kemahiran berkait dengan penguasaan penggunaan perisian pembangunan multimedia. Tahap minat diukur bersama dengan pecahan bidang multimedia. Kajian hanya tertumpu kepada pelajar Diploma Sains Komputer UiTM Cawangan Pahang. Faktor demograftk, faktor utama diambil kira di dalam analisis kajian ini. Hasil kajian mendapati perlu ada penambahbaikan terhadap tahap pengetahuan serta tahap kemahiran. Penambahbaikan disaran bermula dengan meningkatkan tahap pengetahuan pelajar. Ini kerana tahap pengetahuan yang tinggi akan memastikan tahap kemahiran pelajar meningkat. lni dibuktikan dalam kajian ini di mana terdapatnya kolerasi positif dan ada hubungan linear bererti di antara tahap pengetahuan dan kemahiran. Penambahbaikan ini adalah selari dengan minat pelajar yang tinggi dalam dunia multimedia terutamanya di dalam bidang animasi, grafik dan laman web.