Budaya penyelidikan 'sifar': siapa harus dipersalahkan? / Azman Kasim, Azhan Hashim and Nazrah Jumhuri - Kasim, Azman; Hashim, Azhan; Jumhuri, Nazrah (2003)
Kertas kerja ini melaporkan dilema yang mungkin berlaku terhadap pensyarah-pensyarah dan staf-staf akademik di institusi pengajian tinggi awam seperti di UiTM Kampus Jengka untuk melakukan aktiviti penyelidikan yang merupakan sebahagian dari tugasan hakiki. Kerja-kerja penyelidikan begitu sinonim dengan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) memandangkan ianya merupakan tempat dimana banyak penemuan-penemuan barn dalam sesuatu bidang seperti bidang sains, teknologi dan bahan termaju dapat dihasilkan. Di institusi pengajian tinggi terdapat ramai pakar-pakar dan ilmuan dalam sesuatu bidang, maka sudah tentu banyak kajian-kajian penyelidikan yang telah dan akan dijalankan. Pada hakikatnya hanya segelintir sahaja yang berminat untuk melakukan kerja-kerja penyelidikan manakala sebahagian lagi dikatakan tidak berminat untuk menjalankan kerja-kerja penyelidikan disebabkan oleh masalah tertentu. Maka kertas kerja ini akan meninjau beberapa kemungkinan yang berlaku sehingga berlaku senario penyelidikan 'sifar' di kalangan warga akademik serta syor-syor untuk menangani kemelut yang berlaku dengan lebih mendalam lagi.