Kajian awal kualiti udara Bandar Jengka Pahang / Mohd Zahari Abdullah, Megat Ahmad Kamal Megat Hanafiah and Mohd Tahir Abas - Abdullah, Mohd Zahari; Megat Hanafiah, Megat Ahmad Kamal; Abas, Mohd Tahir (2005)
Lima bahan pencemar udara iaitu zarahan terampai (TSP), gas karbon monoksida (CO), sulfur dioksida (SO2), ozon (O3) dan nitrogen dioksida (NO2) telah ditentukan kepekatannya antara 17 Mei 2005 hingga 16 Jun 2005. Nilai sub-indeks dan nilai IPU telah ditentukan berdasarkan kepada kelima-lima bahan pencemar tersebut. Kaedah penentuan indeks kualiti udara berdasarkan Alam Sekitar Malaysia (ASMA) telah digunakan. Taburan IPU yang diperolehi menunjukkan bahawa secara keseluruhannya kepekatan gas ozon banyak mempengaruhi indeks kualiti udara Bandar Jengka, Pahang dengan julat IPU berada antara 65 hingga 150.