Penawar dari alam semulajadi / Siti Zaiton Mat So'ad - Mat So'ad, Siti Zaiton (2003)
Malaysia mempunyai ribuan spesies tumbuhan ubatan yang mempunyai potensi yang luas dalam membangunkan produk herba yang berkualiti. Kertaskerja ini akan membincangkan secara umum tentang bagaimana pengetahuan mengenai tumbuhan herba dapat diperluaskan dan dikembangkan selari dengan bidang sains dan teknologi. Maklumat etnobotani, fitokimia dan farmaseutikal akan disentuh bagi menunjukkan betapa perlunya ketiga-tiga bidang ini dapat bergerak seiring dalam usaha membangunkan lagi produk herba sejajar dengan hasrat untuk menjadikan produk herba sebagai salah satu komoditi negara menjelang tahun 2010. Kertaskerja ini juga akan menyentuh secara umum khasiat tumbuhan herba dalam bidang perubatan alternatif.