Riba dalam al-Qur'an dan al-Sunnah / Sharifah Faigah Syed Alwi - Syed Alwi, Sharifah Faigah (2003)
Kajian ini adalah mengenai riba dalam perundangan Islam. Riba atau interest merupakan salah satu istilah dalam terrninologi Islam yang amat kerap di timbulkan dalam persoalan harta dan kewangan. Islam mengharamkan sebarang bentuk amalan riba dalam sistem ekonorni dan kewangannya manakala riba merupakan fundamental atau teras dalam sistem ekonorni konvensional. Islam sebaliknya telah mengemukakan aI-Bay' atau jual beli sebagai alternatif kepada amalan riba dalam sistem kewangannya. Kajian ini mengupas mengenai dalil pengharaman riba yang terdapat dalam al-Qur'an dan al-Sunnah serta pengertian sebenar riba mengikut hukum fiqh Islam. Perbezaan di antara riba dan aI-Bay' juga diperjelaskan. Sesungguhnya ajaran Islam datang sebagai tanda rahmat dan kasih sayang Allah S.W.t. kepada seluruh umat manusia dalam setiap aspek kehidupan.