Analisa filem redha berdasarkan kriteria pematuhan syariah / Hajar Opir, Mohammed Yusof and Wan Yusnee Abdullah - Opir, Hajar; Yusof, Mohammed; Abdullah, Wan Yusnee (Universiti Teknologi MARA, 2021)
Filem sebagai wahana seni merupakan manifestasi pemikiran sutradara. Fungsinya sebagai medium pembinaan karektor yang berorientasikan nilai dalam aspek kognitif, psikomotor dan efektif tidak dapat dinafikan. Walau bagaimanpun, pembikinan filem seharusnya selari dengan kepatuhan piawaian syarak tanpa meminggirkan kreativiti dan citra budaya. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengkaji sejauhmana filem Redha menepati kriteria pematuhan syariah berpandukan prinsip, hukum fiqh, garis panduan dan fatwa berkaitan filem yang telah sedia ada di Malaysia. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kualitatif melalui analisa isi kandungan filem. Dapatan kajian dianalisa menggunakan kaedah CAVDI-xpro (Computer Assisted for Video Data Index using x program iaitu informasi data video berbantu komputar di mana 'x' adalah penggunaan computer untuk melihat scene berdasarkan kod masa) dan ATLAS.ti. Hasil kajian mendapati bahawa kriteria pakaian adalah yang terbesar yang tidak menepati pematuhan syariah iaitu berdurasi 18 minit 25 saat bersamaan 75 peratus daripada jumlah keseluruhan kajian yang tidak patuh syariah.