Potensi sumber alam komposit bermagnet / Siti Atkah Abdul Hamid and Abdul Aziz Mansor - Abdul Hamid, Siti Atkah; Mansor, Abdul Aziz (2003)
Permintaan terhadap bahan magnet semakin meningkat semng dengan perkembangan pesat aplikasi peralatan elektrik dan elektronik seperti peralatan pengukuran, radar, satelit, televisyen, radio dan alat komunikasi. Bahan komposit yang terdiri daripada matriks polimer dan pengisi konduktif atau bukan konduktif telah digunakan dalam pelbagai bidang rnisalnya perisai interferens electromagnet (EMI), plastik lesapan, dan salutan konduktif sehinggalah kepada komponen berprestasi tinggi untuk kapalterbang, kapal angkasa, dan industri elektronik. Komposit bermagnet telah dibuktikan mempunyai kepentingan yang nyata secara komersial pada masa kini. Jika dibandingkan dengan bahan magnet serarnik, komposit polimer magnet mempunyai kelebihan dari segi darjah kebolehan untuk direkabentuk dengan lebih baik, kos yang lebih murah, dan pemprosesan yang lebih mudah dan cekap.