Sistem pemberian nilai gred dalam peperiksaan akhir UiTM: Cadangan baru / Jamaludin Kasim - Kasim, Jamaludin (2005)
Penilaian melalui peperiksaan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan seorang pelajar di Malaysia. lanya mernpakan titik permulaan untuk para pelajar menentukan tahap pencapaian mereka serta keupayaan dalam menghadapi dunia pekerjaan kelak. Namun begitu, penulis merasakan bahawa penilaian yang sedia ada di UiTM tidak mencerminkan pencapaian sebenar pelajar. Kertas kerja ini cuba mengetengahkan idea serta cadangan baru dalam pemberian nilai gred dalam peperiksaan akhir, sesuai dengan lonjakan UiTM sebagai Universiti Bertaraf Dunia.