Motivasi kerja pensyarah di UiTM Pahang: Faktor mempengaruhi dan kaitannya / Norchahaya Johar ...[et al.] - Johar, Norchahaya; Mustapha, Musramaini; Ahmad Zayadah, Mazlina; Hashim, Hasnizawati (2009)
Peranan penting yang dimainkan oleh sumber manusia di sesebuah organisasi tidak dapat dinafikan. Jatuh dan bangunnya sesebuah organisasi itu bergantung sepenuhnya kepada tenaga kerja mereka. Justeru, adalah amat penting untuk mengetahui apakah faktor- faktor yang mempengaruhi prestasi kerja individu dalam sesebuah organisasi untuk meneruskan kesinambungan kejayaan yang berterusan. Kajian ini akan memfokuskan kepada beberapa faktor yang mungkin mempengaruhi prestasi kerja pensyarah (tenaga kerja akademik) di UiTM Pahang. Faktor yang terlibat boleh dibahagikan kepada tiga faktor utama iaitu kebolehan dan minat pensyarah dalam bidang pengajaran dan pembelajaran, faktor persekitaran kerja pensyarah dan faktor motivasi. Prestasi kerja pensyarah amat penting untuk meningkatkan kualiti sesebuah universiti bagi memastikan wujudnya budaya intelek yang menyeluruh dan selaras dengan objektif pelajaran negara. Kajian oleh Houston, Meyer and Paewai dari Massey University, New Zealand bertajuk "Academic Staff Workloads and Job Satisfaction: Expectations and Values in Academe "(2006) mengutarakan pendapat bahawa tarikan kerjaya sebagai pensyarah dapat dilihat dari segi teori motivasi. Motivasi dalaman yang mempengaruhi prestasi pensyarah adalah fleksibiliti dan autonomi dan motivasi luaran adalah berhubung dengan perhargaan daripada pelajar dan pengiktirafan daripada rakan sekerja dalam fakulti yang sama tetapi daripada universiti yang lain. Sehubungan itu, kajian terhadap faktor yang mempengaruhi prestasi kerja pensyarah-pensyarah di UiTM Pahang akan diperincikan untuk mengambil pendekatan terhadap perkara-perkara positif dan seterusnya dihuraikan sebagai cadangan untuk penambahbaikan dalam organisasi ini. Pendekatan dari faktor-faktor terlibat diharap mampu menjana prestasi kerja yang lebih bermutu pada masa akan datang.