Penggunaan animasi multimedia interaktif dalam pengajaran subjek komputer / Mazliana Hasnan and Zarina Zainul Rashid - Hasnan, Mazliana; Rashid, Zarina Zainul (2009)
Penggunaan elemen animasi berupaya menjadikan proses pengajaran lebih berkesan, menarik minat dan mempertingkatkan pemahaman dalam pengajaran dan pembelajaran berdasarkan kajian-kajian yang lalu. Justeru itu penggunaan elemen animasi telah digunapakai di dalam pengajaran subjek komputer yang berasaskan kepada bentuk konsep. Pelajar diberikan animasi interaktif bagi kursus Organisasi Komputer sebelum kuliah dan diuji dengan soalan kuiz pada kelas berikutnya bagi menguji pemahaman mereka. Kajian awal dijalankan bagi melihat pencapaian dan pandangan pelajar terhadap penggunaan elemen animasi dalam penerangan dan ilustrasi beberapa konsep di dalam organisasi komputer. Hasil kajian diharap dapat menggalakkan pembelajaran secara kendiri di kalangan pelajar dan seterusnya dapat meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran dalam subjek komputer.