Herba dan kampus khazanah alam / Ainun Jariah Manaf, Abd Khalil Mohd Khalid and Wan Siti Atikah Wan Omar - Manaf, Ainun Jariah; Mohd Khalid, Abd Khalil; Wan Omar, Wan Siti Atikah (2009)
Malaysia telah dirahmati dengan flora yang pelbagai dan dianggarkan mempunyai lebih kurang 20 000 spesies tumbuhan di mana 14 500 adalah tumbuhan berbunga atau yang mempunyai biji benih. Lebih kurang 2 000 spesies tumbuhan dilaporkan mempunyal nilai ubatan. Flora di Malaysia bukan sahaja sebagai tempat simpanan pelbagai genetik tetapi ia juga merupakan gudang yang kaya dengan bahan kimia yang boleh digunakan untuk memelihara kesihatan kita. Tahun 1990an telah menunjukkan satu perubahan yang ketara dimana tumbuhan telah di gunakan sebagai sumber utama dalam bidang farmaseutikal. Oleh itu UiTM Pahang sebagai kampus khazanah alam yang mempunyai hutan simpannya sendiri, sepatutnya mengambil kesempatan untuk bergiat cergas dalam mengenalpasti, menjaga, memulihara, mengumpul dan mendokumentasikan pelbagai tumbuhan ubatan yang terdapat dalam hutan simpannya. Sejajar dengan nama Kampus Khazanah Alam, UiTM Pahang juga seharusnya turut berusaha mempromosikan serta menggalakkan penggunaan tumbuhan ubatan yang berpotensi kepada masyarakat kampus dan juga orang awam.