Strategi bagi merealisasi jaringan dalam penyelidikan / Jahjaiton Arsad - Arsad, Jahjaiton (2009)
Harapan dan impian UiTM untuk menjadi universiti penyelidikan pada tahun 2010 hanya akan menjadi nyata dengan terpenuhnya Lapan (8) kriteria universiti penyelidikan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi iaitu: Kuantiti/Kualiti Penyelidik, Kuantiti/ Kualiti Penyelidikan, Kuantiti Pasca Siswazah, Kualiti Pasca Siswazah, Inovasi, Khidmat Profesional/Hadiah, Rangkaian/Pautan serta Kemudahan Sokongan. Justeru, penglibatan secara aktif daripada para penyelidik adalah amat diperlukan. Tulisan ini cuba melihat strategi jaringan yang sedia ada di UiTM Pahang. Di samping itu, beberapa cadangan tambahan bagi mengukuhkan Iagi strategi jaringan penyelidikan yang boleh digunapakai oleh penyelidik mahupun UiTM sendiri turut dikemukakan kepada pihak pengurusan UiTM bagi tujuan yang sama.