Membudayakan penyelidikan, penulisan dan inovasi: satu keperluan transformasi pensyarah baru / Norhapizah Mohd Burhan and Ruziana Mohamed - Mohd Burhan, Norhapizah; Mohamed, Ruziana (2009)
Dalam era perkembangan dunia pendidikan hari ini, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengambil serius perihal pentingnya pembangunan penyelidikan. Ini bertujuan bagi memacu negara menghasilkan penulisan dan inovasi untuk meningkatkan produktiviti negara. Pelbagai idea dan inisiatif diperkenalkan bagi memastikan setiap institusi pengajian tinggi merangka pelan strategik universiti masing-masing untuk meningkatkan ekuiti dan memperteguhkan penyelidikan. UiTM sebagai salah satu IPTA tidak terkecuali perlu melibatkan diri secara aktif dalam bidang penyelidikan bagi meningkatkan jumlah akademia yang memiliki pelbagai kepakaran seterusnya dapat mengiktiraf universiti sebagai Research University (RU) dan World Class University (WCU). Berpandukan hasil penyelidikan yang diperolehi, penyelidik berpeluang mencipta inovasi bagi kepentingan pengajaran dan perkongsian kepakaran dengan pihak akademia, industri, organisasi kerajaan mahupun swasta dan individu perseorangan. Selain itu, paten yang terhasil daripada inovasi yang dicipta boleh diteroka untuk dikomersialkan dan dapat membantu menjana peningkatan ekonomi negara. Usaha Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memperkenalkan program My Brain15 adalah salah satu inisiatif kerajaan bagi meningkatkan penciptaan dan inovasi yang dihasilkan dalam bidang-bidang kritikal yang dianggap penting untuk penjanaan ilmu dan ekonomi. Penemuan penyelidikan juga berfungsi menghasilkan gagasan idea-idea baru yang boleh dikongsi bersama menerusi penulisan ilmiah. Usaha para pensyarah dan penyelidik bagi setiap universiti amat diperlukan dalam penyelidikan sebagai pemangkin untuk membantu universiti merealisasikan impian menyahut cabaran wawasan 2020. Demikian juga halnya, bagi para pensyarah UiTM Pahang, khususnya warga pensyarah baru turut memainkan peranan yang amat penting untuk membantu UiTM mencapai taraf Universiti Penyelidikan (RU) yang secara tidak langsung dapat mewujudkan warga kampus yang memiliki minda kelas pertama. Justeru itu, para pensyarah baru di UiTM Jengka perlu berusaha bersama pensyarah yang lain untuk menjana idea melakukan perubahan dengan penglibatan secara aktif di dalam bidang penyelidikan. Kertas kerja ini akan membincangkan tentang penyelidikan, penulisan dan inovasi menggunakan konsep 5W iaitu 'What', 'Why', 'Who', 'When' dan 'Where' untuk memberi sokongan dan moral kepada pensyarah baru khususnya bagi menanam minat untuk membudayakan aktiviti penyelidikan. la merupakan wadah perjuangan ahIi akademik untuk mencapai taraf universiti penyelidikan (RU).