Penyelidikan di UiTM Pahang: Pencapaian sedekad kemana kita hendak tuju? / Jamaludin Kasim - Kasim, Jamaludin (2009)
Selagi kita bergelar pensyarah UiTM maka kita terikat dengan Surat Akujanji dan Buku Etika dan Nilai Pensyarah UiTM Seharusnya kita melihat kembali akan peranan yang perlu dilaksanakan sebagai seorang pensyarah. Segala tugas dan tanggungjawab yang telah kita persetujui perlulah dilaksanakan dengan penuh amanah dan bertanggungjawab. Penyelidikan merupakan pencetus tulisan ilmiah dan inovasi yang bernilai tinggi. Perubahan sikap pensyarah UiTM Pahang kepada yang lebih proaktif pastinya akan mendatangkan keuntungan bersama bukan hanya pada pensyarah, malahan nama UiTM Pahang itu sendiri pastinya akan jadi gemilang dan terbilang.