Pengetua pertama Dewan Latehan RIDA - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (Perpustakaan Tun Abdul Razak, 2016)
Dewan Latehan RIDA telah memulakan operasinya pada bulan November 1956 dan diketuai oleh pengetuanya yang pertama iaitu Tuan Syed Alwi Bin Syed Sheikh AI-Hadi. Pelantikan beliau bemula pada 1 November 1956 hingga 30 Jun 1958. Pengambilan pelajar pertama adalah bagi London Chamber of Commerce (LCC) 1956/57 seramai 25 orang dan pengambilan pelajar London Chamber of Commerce ( LCC) sesi 1957 /58 seramai 24 orang