Pengetua ke-4 Dewan Latehan RIDA (pemangku) - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Encik Basha Merican dilantik mentadbir Bahagian Latihan dan memangku tugas Pengetua Dewan Latehan RIDA menggantikan Encik Mohd Darus Taib yang tamat tempoh pada 31 Oktober 1959 Beliau memangku tugas Pengetua Dewan Latehan RIDA pada 1 November 1959 sehingga 31 Mei 1961 Beliau dilantik kali kedua pemangku tugas Pengetua menggantikan Donald Ross Liggett yang tamat tempoh pada 31 Mei 1963 Beliau dilahirkan pada 2 Mei 1900 di Pulau Pinang