Pengarah Institut Teknologi MARA ke-10 - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Dato Nik Abdul Rashid bin Nik Abdul Majid dilantik menerajui Institut Teknologi MARA ( menggantikan Tan Sri Prof Emeritus Dr Awang Had bin Salleh yang tamat tempoh pada 15 Julai 1980 Beliau berkhidmat di ITM pada 16 Julai 1980 sehingga 31 Ogos 1986. "Pak Nik" itulah nama panggilan mesra dan popular di kalangan para pelajar ITM pada ketika itu Selama enam tahun beliau menerajui ITM, telah banyak sumbangan yang tidak ternilai harganya dengan terbinanya bangunan Kajian Senilukis dan Seni Reka dan Kajian Perniagaan dan Pengurusan.