Naib Canselor Universiti Teknologi MARA ke-13 - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Dato' Seri Prof. Dr. Ibrahim bin Abu Shah dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Teknologi MARA (UiTM) menggantikan YBhg. Dato' Ir Dr. Ahmad Zaidee bin Laidin yang tamat tempoh pada 31 Disember 2000. Pelantikan beliau berkuatkuasa 1 Januari 2001 hingga 31 Disember 2009. Beliau merupakan Alumni UiTM pertama menjawat jawatan Naib Canselor UiTM. Penglibatan beliau dalam aktiviti sosial juga terserlah apabila menjadi pengasas dalam Pasukan Simpanan Tentera Darat sebagai Ketua Bahagian Latihan ROTU, ITM Shah Alam pada tahun 1979-1982 dan Komandan (Assistant Commisioner of Police-ACP) Kor Suksis UiTM.