Pengerusi Majlis ITM Pertama - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Tan Sri Dr. Muhammad Ghazali Shafie merupakan Pengerusi Majlis Institut Teknologi MARA (kini Lembaga Pengarah Universiti) yang pertama dilantik selepas Institut tidak lagi diletakkan di bawah Bahagian Latihan MARA dan diberi kuasa autonomi dalam urusan pentadbirannya pada tahun 1970. Beliau dilahirkan di Kuala Lipis, Pahang pada 22 Mac 1922. Mula mendapat pendidikan awal di Malay School dan Government English School di Raub dan Kuala Lipis, Pahang. Pendidikan tertinggi beliau adalah Ijazah dalam bidang Pengajian Antarabangsa di London School of Economics, Institute of Commonwealth Studies pada tahun 1954.