Canselor UiTM Pertama - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Ibni Al Marhum Sultan Sir Hisamuddin Alam Shah diputerakan pada 8 Mac 1926 jam 3 30 petang di Istana Kuala Langat, Selangor Baginda merupakan putera sulung dari tujuh anakanda kepada Almarhum Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah Al Haj dan Almarhum Raja Hajah Jemaah binti Raja Ahmad Asal keturunan baginda dapat dikesan dari Mengkasar Pulau Sulawesi yang telah datang menetap dan memerintah Negeri Selangor sejak awal kurun ke 17 Baginda merupakan Yang Di Pertuan Agong Malaysia yang ke 11 bermula 26 April 1999 21 November 2001 dan juga Panglima Tertinggi Angkatan Tentera Malaysia ( Baginda menjadi Sultan Selangor selama 41 tahun dari tahun 1960 2001