Canselor UiTM Keempat - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah telah diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Star, Kedah Darul Aman. Baginda telah menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Titi Gajah sebelum menyambung pelajaran di Maktab Sultan Abdul Hamid, Alor Star, Kedah Darul Aman. Baginda telah berangkat ke United Kingdom bagi menyambung pelajaran di Wadham College, Oxford London pada awal tahun 1952 dalam jurusan Sains Kemasyarakatan dan Pentadbiran Awam Sewaktu di United Kingdom, Baginda dilantik sebagai Raja Muda Negeri Kedah pada 6 Ogos 1949