Landskap pokok buah-buahan di halaman rumah budaya masyarakat Malaysia / Murni Zainal and Wan Nur Rukiah Mohd Arshard - Zainal, Murni; Mohd Arshard, Wan Nur Rukiah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Landskap di halaman adalah satu budaya di Malaysia terutama untuk masyarakat Melayu, dan menurut Profesor Madya Ts Dr Mohd Yazid Mohd Yunos, dari Fakulti Rekabentuk dan Senibina, Universiti Putra Malaysia (UPM), fungsi tanaman turut ditekankan di halaman rumah seperti tanaman untuk makanan, ubat-ubatan, kosmetik, dekorasi dan teduhan. Perumahan di Malaysia mempunyai kawasan lapang yang disediakan oleh pemaju bagi memenuhi garispanduan majlis berkuasa tempatan (PBT). Menariknya kawasan lapang perumahan di Malaysia, kebanyakan dari penghuninya menanam sayur-sayuran, herba, penutup bumi, tanaman hiasan dan pokok buah. Terdapat beberapa faktor yang penting dalam penanaman pokok buah iaitu cuaca, tanah dan persekitaran. Penghuni di taman perumahan amat gemar menanam tanaman hiasan dan pokok buah-buahan, contohnya pokok yang diminati ialah pokok mangga, kelapa pandan, longan, cempedak dan nangka. Saiz pokok buah tersebut sederhana besar dan mudah dijaga kerana faktor penyelenggaraan yang rendah.