Pertalian seni dan alam sekitar / Ts. Mohamad Quzami An-Nuur Ahmad Radzi - Ahmad Radz, Mohamad Quzami An-Nuur (Ts.) (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Memang tidak dapat dinafikan bahawa alam sekitar memainkan peranan yang amat penting kepada semua hidupan di muka bumi ini. Keindahan alam sekitar membantu dalam mencorakkan muka bumi dan memberikan inspirasi kepada kebanyakan manusia. Mencintai dan menyukai kecantikan alam sekitar boleh digambarkan sebagai tanda syukur kepada yang Maha Pencipta. Terdapat banyak manfaat alam sekitar kepada manusia tanpa mengira bangsa, agama dan latar belakang. Salah satu kumpulan masyarakat yang mengambil manfaat dalam keindahan alam sekitar adalah warga dan pengiat seni.Terdapat banyak cabang seni yang boleh diterokai dan dipelajari pada hari ini, antaranya seni reka grafik, seni fotografi, seni tekstil, reka bentuk industri dan seni seramik. Setiap cabang seni ini saling berkait dan memberikan impak kepada kehidupan manusia. Walaubagaimapun, tanpa kita disedari terdapat unsur alam sekitar yang boleh dipelajari di dalam seni. Disini penulis akan memberikan beberapa penerangan hasil seni yang mengaplikasikan unsur alam sekitar.