Penternakan ikan kolam: Bagus atau tidak? / Nur Jihan Jasni and Nursyazni Abdul Rahim - Jasni, Nur Jihan; Abdul Rahim, Nursyazni (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Pembiakan dan penternakan ikan di dalam kolam sedikit sebanyak dapat membantu mengubah tanah terbiar menjadi sesuatu yang berguna dan produktif dan bukan hanya ditinggalkan begitu sahaja. Akuakultur adalah sektor besar dan berkembang di kebanyakan negara yang menyumbang khususnya kepada pengeluaran makanan global, di mana ikan telah menjadi sumber utama protein biasa bagi manusia untuk memastikan kesihatan tubuh mereka terpelihara. Menurut kajian terdahulu oleh Torimiro et al. pada tahun 2014 menyatakan bahawa ikan merupakan komponen penting dalam pemakanan manusia,dimana ia merupakan salah satu sumber protein yang hebat dan popular di kalangan ramai orang kerana ia membekalkan pelbagai nutrien kepada badan dan mudah dihadam. Pola peubahan pemakanan penduduk dunia telah mengakibatkan peningkatan permintaan terhadap ikan, terutamanya kepada pengguna yang mementingkan kesihatan. Jadi, dengan menternak ikan dalam persekitaran akuatik yang ideal, projek akuakultur dapat menyediakan alternatif bagi memenuhi peningkatan keperluan sumber protein dari ikan. Penternak ikan umumnya telah menggunakan pelbagai kaedah untuk mengusahakan ikan dalam persekitaran akuatik terkawal, antaranya adalah kolam tanah, kolam konkrit, atau bekas plastik yang bersaiz besar. Pengeluaran ikan dalam sistem akuakultur tertutup sering dikaitkan dengan kawasan yang bekalan airnya yang terhad untuk menternak ikan, serta persekitaran (tanah) yang tidak sesuai untuk jenis ikan tertentu. Tambahan pula, akuakultur telah berkembang secara besar-besaran hasil daripada populasi manusia yang semakin ramai dimana ikan jenis tilapia, keli, dan ikan kod adalah antara haiwan yang paling kerap diternak di kolam.