"Mama, mata adik pedih...." / Dr Nurul Raudzah Adib Ridzuan, Dr Haszianaliza Haslan and Dr Choy Ker Woon - Adib Ridzuan, Dr Nurul Raudzah; Haslan, Dr Haszianaliza; Woon, Dr Choy Ker (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Perbualan berikut biasa kita tuturi atau dengari sepanjang fasa PKP, bukan? Luahan daripada diri anda sendiri, pasangan dan anak mengenai ketidakselesaan mata akibat daripada memandang skrin komputer terlalu lama kerana bekerja dari rumah (BDR) mahupun mengikuti pengajaran dan pembelajaran (PdPr) secara dalam talian atau 'online class'. Sindrom regangan mata digital atau 'Digital Eye Strain' (DES) yang didefinisikan oleh Persatuan Optometri Amerika merupakan simptom visual dan okular yang disebabkan oleh penggunaan peranti digital elektronik untuk tempoh yang lama. Laporan saintifik melaporkan insiden regangan mata mencatatkan peratusan yang tinggi di kalangan pelajar yang mengikuti 'online class' semasa pandemik berbanding dengan kelas fizikal sebelum pandemik. Skor DES juga turut meningkat di kalangan pelajar yang mengikuti 'online class'. Selain itu, skor DES juga berkait rapat dengan durasi masa sewaktu menggunakan gajet. Jangan bimbang! Anda boleh mengurangkan sindrom regangan mata digital dengan mengetahui serba sedikit mengenai anatomi mata, agar anda dapat mengurangkan sindrom tersebut sewaktu BDR atau PdPr.