Inspirasi alam semulajadi di dalam seni fotografi / Dr Shahrunizam Sulaiman and Ts Mohamad Quzami An-Nuur Ahmad Radzi - Sulaiman, Shahrunizam (Dr.); Ahmad Radz, Mohamad Quzami An-Nuur (Ts.) (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Seni fotografi merupakan salah satu cabang seni di dalam seni visual. Seni forografi dari segi istilah membawa maksud seni yang dihasilkan daripada cahaya. Dengan revolusi dan kemajuan teknologi pada hari ini secara tidak lansung merancakkan lagi aktiviti seni fotografi ini. Daripada penghasilan kamera lubang jarum, filem, fotografi digital sehingga teknologi fotografi menggunakan dron pada harini membuktikan betapa pesatnya teknologi seni fotografi ini telah berkembang. Walaubagaimanapun, seni fotografi perlulah dipadankan dengan teknik dan subjek yang betul dan berfokus. Alam semulajadi ciptaan tuhan disekitar kita boleh digarap menjadi sumber subjek atau imej tumpu dalam seni fotografi. Dengan ini, kecantikan alam semulajadi dapat digambarkan dan dirakamkan serta boleh dihayati oleh semua. Terdapat pelbagai teknik seni fotografi alam semulajadi yang boleh dipraktiskan. Salah satu teknik yang boleh diaplikasikan di dalam seni fotografi adalah pencahayaan.