Mengesan nitrogen dioksida (NO2 ) dengan kemiluminesens / Hamidi Abd. Hamid - Abd. Hamid, Hamidi (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1989)
Antara oksida nitrogen, hanya Nitrogen Oksida (NO) dan Nitrogen Dioksida (N02) bersama-sama disebut sebagai NOx, penting sebagai punca pencemaran alam sekitar. Walaupun proses pembakaran bahan bakar (contoh: dari injin kereta) lebih banyak mengeluarkan NO dari NO2, tetapi NO bertindak dengan ozon atmosfera bagi menghasilkan N02(1) Tindak-balas adalah seperti berikut: NO + O3 ----» NO2 + O2 (1) Ia seterusnya bertindak dengan bahan lain di atmosfera bagi menghasilkan "gaseous" dan "particulate" nitrate and nitrit. Beberapa kajian telah menunjukkan NO2 boleh membahayakan kesihatan(2), termasuk kesan pada tumbuh-tumbuhan. (3) Artikel ini membincangkan secara ringkas bagaimana kemiluminesens digunakan untuk mengesan NO2. (4).