Aspek-aspek perbezaan antara sistem politik islam dan demokrasi barat: Satu tinjauan ringkas / Tuan Ibrahim Tuan Man - Tuan Man, Tuan Ibrahim (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1989)
Kejatuhan warisan Karl Mark yang mendalangi sistem komunis serta penolakan idelogi sosialis kini manarik perhatian sebilangan besar pengkaji dan pemerhati politik. Di suatu pihak yang menganut ideologi ini memperlihatkan kebimbangan bahawa pengaruh dan penguasaan mereka akan berakhir sedangkan di pihak yang lain melahirkan kebanggaan dan sokongan, terutamannya blok Barat yang menganut ideologi demokrasi. Manakala Islam dengan prinsip rabbaniyyahnya melihat perlumbaan kedua - dua aliran ini sebagai aliran yang bertentangan dengan aliran politik Islam.