Penubuhan Dewan Latehan RIDA - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Pada 11 Januari 1951 Dato Onn Ja'afar Pengerusi pertama Lembaga Kemajuan Kampung dan Perusahaan ( bersama Dato Abdul Razak Ahli Majlis Perundangan Persekutuan Tanah Melayu telah berlepas dari Lapangan Terbang Kallang, Singapura ke Ceylon, Colombo sekarang Sri Lanka). Lawatan sambil belajar selama 9 hari ini bertujuan untuk mengkaji Program Pembangunan Luar Bandar di negara tersebut Ekoran dari lawatan itu satu kertas kerja (Paper No 10 of 1951 telah dibentangkan kepada Majlis Lembaga Persekutuan Kandungan kertas kerja tersebut telah mengasaskan penubuhan Lembaga Kemajuan Kampung dan Perusahaan atau lebih dikenali dengan RIDA (Rural Industrial Development Authority) Majlis Perundangan Persekutuan Tanah melayu telah meluluskan Federation of Malaya No 48 of 1953 The Rural And Industrial Development Authority Ordinance, 1953