Mengapa perlu ada Back Up apabila menulis? / Hasreeyati Ramli - Ramli, Hasreeyati (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Di dalam keluaran kali ini, saya ingin menulis tentang perlunya penulis menyimpan bukan hanya di pendrive selepas menulis. Tidak kiralah kita menulis apa sekalipun. Hari-hari kita menulis. Ya, tulis di buku nota, tulis di kertas A4 draf-draf, tulis minit mesyuarat dan sebagainya. Namun itu adalah sebahagian daripada tugas hakiki kita sebagai pensyarah. Dengan segala teknologi yang ada, kita boleh menulis dengan menggunakan komputer riba, di dalam tablet, dengan menggunakan telefon bimbit dan sebagainya. Pendek kata, tidak ada alasan lagi untuk kita menulis. Jika laptop rosak pun, kita masih mempunyai `back up' iaitu di Google Drive ataupun Cloud masing-masing. Oh ya, saya ingin menekankan tentang keperluan menyimpan apa sahaja yang anda taip di dalam drive atau cloud masing-masing kerana saya pernah mengalami satu insiden yang memang tidak akan saya lupa sampai bila-bila.