Penubuhan Maktab MARA - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Dewan Latehan RIDA telah ditukar nama kapada Maktab MARA pada 5 7 Jun 1965 iaitu dalam satu Kongres Ekonomi Bumiputra yang diadakan di Kuala Lumpur untuk membincangkan masalah ekonomi rakyat negera ini Di dalam Kongres inilah suatu usul telah dikemukakan supaya Lembaga Kemajuan Kampung dan Perusahaan ( yang lebih di kenali dengan RIDA di bubarkan dan di gantikan dengan Majlis Amanah Ra'ayat (MARA)