Pentadbiran MARA - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Undang undang Majlis Amanah Ra'ayat ( telah diluluskan oleh Parlimen Malaysia pada bulan Disember 1965 Seksyen 6 i Undang undang tersebut menyatakan bahawa Pentadbiran MARA. "Adalah menjadi kewajipan Majlis bagi memajukan menggalakkan memudahkan dan menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan dalam Persekutuan dan khususnya dalam kawasan luar bandar Persekutuan. Tugas MARA yang utama adalah menggalakkan penyertaan Bumiputera dalam dua bidang ekonomi yang penting iaitu perusahaan dan perdagangan