Wadah SIG Econatrea - Faedah Amalan Kitar Semula / Nursyazni Abdul Rahim ... [et al.] - Abdul Rahim, Nursyazni; Rusli, Lili Syahani; Mohd Zawawi, Ahmad Zaimi; Ramli, Dr Nur Hasyimah; Osman, Nur Azimah; Mohd Shariff, Syazuani; Zakaria, Sarah Shazwani (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Malaysia selama ini mengalami pertumbuhan pesat dalam populasi, pembandaran dan perindustrian, dan lebih daripada 70% jumlah populasi ini dilaporkan tinggal di kawasan bandar. Perkembangan pesat ini telah menghasilkan banyak sisa pepejal (Johari et al., 2014). Menyebut tentang pengumpulan dan pelupusan jumlah sampah yang semakin meningkat, pembandaran yang pesat dan tidak terancang telah menyebabkan pihak berwajib terbeban dalam menguruskan pengumpulan dan pelupusan jumlah sisa yang semakin meningkat (Mwanza & Mbohwa, 2017). Sisa pepejal adakalanya adalah bahan tidak kurang nilai kepada pemilik asal namun selagi pemiliknya telah membuangnya, ia telah menjadi satu pembaziran (Johari et al., 2014). Menurut kajian yang dijalankan oleh Mwanza dan Mbohwa (2017) juga, pengurusan sisa pepejal perbandaran kekal sebagai salah satu aspek pertumbuhan bandar yang paling diabaikan, yang mana ia memerlukan pembangunan dalam kaedah pengurusannya yang mampan.