EON Mei 2022: Aktiviti Pusat Pengajian Biologi / Dr Muadz Ahmad Mazian - Ahmad Mazian, Dr Muadz (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Webinar 'Data Analysis in Ecology Study. Menganalisis data mentah adalah proses yang memakan masa dan memerlukan pengetahuan bagi mengelakkan salah tafsiran data. Justeru itu, kumpulan SIG EmiBIO telah mengadakan satu siri webinar khusus bagi pelajar tahun akhir dan pensyarah Pusat Pengajian Biologi yang bertajuk "Data Analysis in Ecology Study". Webinar ini telah berlangsung pada 7 Mac 2022 selama dua jam dan menampilkan panel yang berpengalaman luas dalam bidang data analisis dari Universiti Malaysia Terengganu, Prof. Madya. Dr. Amiruddin Ahmad. Penceramah telah menekankan kepentingan penggunaan ujian hipotesis yang boleh dibahagikan kepada beberapa ujian termasuk, Z-test, t-test, ANOVA dan Chi-square test. Ujian- ujian hipotesis ini boleh digunakan menggunakan "open-source software" seperti Past 3.x. Penceramah juga menggalakan para pelajar agar mengunakan "Parametric Test Flowchart" dan "Non-Parametric Test Flow" untuk memastikan data yang di analisis tepat dan tidak terpesong dari matlamat objektif.