Sinaran mengion dan kita. Bahagian I - Sinaran Persekitaran Semulajadi / Ahmad Saat - Saat, Ahmad (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1990)
Artikel ini memberikan suatu penjelasan yang tidak begitu teknikal tentang sinaran mengion semulajadi dan perkara-perkara yang berkait dengannya, agar dapat memberi sedikit pengetahuan dan kesedaran kepada pembaca umum. Perkara-perkara yang dibincang kan ialah sumber-sumber sinaran mengion semulajadi, banyaknya pendedahan yang kita alami dan apa yang harus kita lakukan mengenainya.