Perkembangan ITM -1968/1969 - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Pada akhir tahun 1968, ITM mempunyai 2,329 orang penuntut dan 132 orang pensyarah tetap. Selain daripada itu, ITM juga mempunyai beberapa orang pensyarah sambilan. Ini adalah satu perkembangan yang sangat besar berbanding dengan bilangan penuntut-penuntut pada hujung tahun 1967 yang hanya seramai 1461. Oleh kerana bertambahnya bilangan penuntut ITM, MARA telah menyewa beberapa rumah pangsa untuk menempatkan penuntut-penuntut dan juga dijadikan tempat kuliah. Bangunan baru ITM yang sedang didirikan di Shah Alam pula dijangka akan siap pada pertengahan tahun 1969.