Perasmian Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR) - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2016)
Penubuhan Perpustakaan UiTM bermula dengan tertubuhya Dewan Latehan RIDA di Jalan Othman, Petaling Jaya pada 14 Februari 1957. Ia dikenali sebagai Perpustakaan RIDA, memuatkan bahan-bahan bacaan bagi Kursus Menyimpan Kira-Kira (BookKeeping), Perakaunan dan Kursus Persediaan bagi menduduki peperiksaan London Chamber of Commerce (LCC). Pada awal kewujudannya, seorang Matron Berbangsa Inggeris dipertanggungjawabkan untuk mengawasi perpustakaan tersebut dan segala pelaksanaan kerja perpustakaan hanya beroperasi di dalam sebuah bilik yang terletak ditingkat satu bangunan lama Bahagian Pentadbiran, Dewan Latehan RIDA.