Mengenali mikrokomputer dengan lebih dekat: bagaimana mikrokomputer bekerja untuk memenuhi kehendak pengguna / Mazidah Puteh - Puteh, Mazidah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1992)
Untuk mengenali mikrokomputer kita haruslah mendalami pengetahuan tentang juzuk-juzuk yang tersambung untuk membentuknya. Juzuk-juzuk itu mempunyai tugas-tugas yang tersendiri dan untuk mereka berfungsi sepenuhnya, perlulah difahami tentang arahan yang boleh diberikan kepada mikrokomputer.