Pengiraan rumus matematik dalam HypeCard: Satu tinjauan / Norhashidah Mohd. Ali - Mohd. Ali, Norhashidah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1992)
Kertas ini meninjau dengan lebih dekat bagaimana HyperCard sebagai satu perisian yang dibina khas untuk komputer Macintosh berupaya melaksanakan pengiraan-pengiraan mudah dalam matematik khasnya bagi tujuan membangunkan koswer-koswer Pengajaran Dibantu Komputer atau Computer Aided Instruction (CAl) dalam bidang matematik asas. Beberapa arahan dan fungsi matematik dalam bahasa pengaturcaraannya iaitu HypcrTaIk akan diketengahkan dengan contoh-contoh pengiraan rumus matematik mudah yang tertentu. Penggunaan kemudahan arahan-arahan ini boleh diperluaskan lagi untuk melaksanakan pengiraan-pengiraan yang lebih kompleks.