Keterangan menurut fiqh Islam dan alat keterangan dalam Islam / Mahayuddin Ahmad - Ahmad, Mahayuddin (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1992)
Sejak kebelakangan ini Hukum Hudud sering diperkatakan di kalangan masyarakat umum sama ada ianya muslim ataupun sebaliknya. Tambahan pula media massa memainkan peranan penting menambahkan kehangatan perbincangkan isu tersebut apabila ianya menjadi perdebatan di kalangan ahli-ahli politik. Dengan ini wujudlah pelbagai pendapat daripada pelbagai pihak. Antaranya pihak PAS menyatakan hukum ini wajib dilaksanakan dan UMNO pula berpendirian tiada halangan jika hendak dilaksanakan sekiranya bersesuaian dengan masyarakat majmuk di Malaysia. DAP pula tegas menghalang perlaksanaannya demi menjamin hak masyarakat bukan muslim. Persoalan yang timbul sekarang ialah apakah perlaksanaan Hukum Hudud ini akan menzalimi mana-mana pihak sehingga menimbulkan berbagai tanggapan negatif. Bagi menanggapi persoalan ini kita perlulah memahami bahawa Hukum Hudud ini adalah sama sekali tidak akan menzalimi mana-mana pihak kerana untuk mensabitkan seseorang itu melakukan kesalahan dan boleh dikenakan Hukuman Hudud ianya memerlukan kepada keterangan yang nyata. Apakah keterangan menurut Fiqh Islam?