Sejarah penubuhan Unit Kesatria Institut Teknologi MARA (ITM) - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2021)
Kesatria adalah latihan ala ketenteraan yang diwujudkan atas inspirasi dan idea oleh mantan Pengarah ITM, YBhg. Allahyarham Dato' Lokman Musa. Titik permulaan penubuhan Kesatria ini adalah berikutan peristiwa dua demonstrasi pelajar-pelajar pengajian tinggi termasuk ITM pada akhir tahun 1975 dan awal tahun 1976 yang menyebabkan penyingkiran lebih kurang 200 orang pelajar dari ITM. Oleh yang demikian, usaha meningkatkan disiplin dalam kalangan pelajar ITM perlu dititikberatkan. Sehubungan itu, Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) telah diarahkan untuk memantapkan disiplin pelajar.